ПОЧЕЛА САНАЦИЈА ЗЕЛЕНЕ ПИЈАЦЕ НА ПАЛИЛУЛИ
3.02.2012

Почетак радова на санацији зелене пијаце на Палилули, може да почне! Најавили су челници града Ниша и општине Палилула: мр Милош Симоновић градоначелник Ниша, проф.др Миле Илић, председник Скупштине Града Ниша, проф.др Игор Новаковић, председник Градске општине Палилула и директор ЈКП Тржница Ниш Небојша Петровић. Овај локалитет, једне од најстаријих пијаца у граду, биће отвореног типа, добиће нову ограду, кров, модерне тезге и мокри чвор. Нова Палилулска пијаца имаће око 100 тезги, за око 30 више у односу на постојеће стање, Значајно је и то што ће бити издвојен посебан део за продавце млечних производа а по завршетку радног времена пијаца ће бити обезбеђена рол-оградом.

Носиоци овог пројекта су ЈКП Тржница Ниш, Град Ниш и Градска општина Палилула, као партнери на пројекту. Вредност ове инвестиције је око 10.323.270,16 динара. Град Ниш као партнер на пројекту обезбеђује средства у укупном износу од 7.057.181,16 динара. Средства је одобрило градске Веће на предлог Управе за привреду, одрживи развој и заштиту животне средине-Града Ниша након конкурса где је прихваћен пројекат „Санација зелене пијаце Палилула у Нишу“ градске општине Палилула и ЈКП Тржница. Градска општина Палилула обезбедила је средства за израду главног пројекта а ЈКП Тржница, као носилац пројекта, издвојила је средства у износу од 2.791.089,00 динара.

Модерна пијаца подразумева и несметан приступ до ње, те ће бити измењен и режим саобраћаја у околним улицама, постојећи саобраћајни прстен и паркинг простор око пијаце. Очекује се да Божидарчева улица до "Американца" и Улица Старца Вујадина у делу од семафора до Цркве светог Николе буду једносмерне, као и део Епископске. За време трајања радова, тезге за пијачне продавце биће привремено измештене у самој близини пијаце у Чаирској улици, поред пруге, на железничком земљишту које је општина добила на коришћење без надокнаде. Продавцима на пијаци, за време санације неће се наплаћивати пијачна трошарина.

Промоцији нове инвестиционе активности у општини Палилула присуствовали су и Милан Ђурђевић, председник Скупштине, Милош Стојковић и Милан Стевановић, чланови општинског Већа, Бојан Илић, начелник Управе Градске општине Палилула као и чланови менаџмента ЈКП Тржница.